|
Forum dyskusyjne Małopolskiej Fundacji Pomocy Ludziom Dotkniętym Chorobą Alzheimera
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pracownik socjalny FUNDACJA
|
Wysłany: Wto Cze 16, 2009 9:12 am Temat postu: |
|
|
natalia napisał: | aha, i czy dobrze jest iść do takiej fundacji pomocy ludziom dot. choroby alzh. SAMEMU? Wlasnie po jakies informacje bardziej szczegolowe? |
Pani Natalio, jeżeli chodzi o spotkania w naszej fundacji w celu zasięgnięcia informacji to prowadzona jest przez psychologa grupa wsparcia ( o której już pisałam). Jeżeli ktoś woli spotkać się indywidualnie też jest taka możliwość. Wiadomo, kontakt bezpośredni z drugim człowiekiem jest bardziej efektywny.
Oczywiście jeśli jest problem z pozostawieniem pod opieką osoby chorej lub z dojazdem można porozmawiać telefonicznie z psychologiem w poniedziałki między godziną 10.00 a 16.00 lub w piątki między 13.30 a 15.00 . |
|
Powrót do góry |
|
 |
adam
|
Wysłany: Pią Lip 10, 2009 6:15 pm Temat postu: problem ze zbyt częstym załatwianiem się |
|
|
Witam, mam dziadka 85-letniego. Mamy z nim obecnie duży kłopot. Bardzo często dopomina się o jedzenie, zjada bardzo dużo w sumie, może nawet za dużo, ale sam chce więc mu się daje i prawie co 10 minut, musi pójść do łazienki i robi tam takie niewielkie kupki, jest to o tyle kłopot, że chce tam bardzo często chodzić i w łazience trzeba się nim zająć, bo sam wymazałby wszystko. Czy są jakieś leki, po których nie czułby tak częstej potrzeby załatwiania się?? Proszę o pomoc. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lillia
|
Wysłany: Wto Lip 14, 2009 8:32 pm Temat postu: |
|
|
Eh zazwyczaj osoby mają problem z załatwianiem..
Czy są takie leki to nie wiem, można spróbować dać Twojemu tacie gorzką czekoladę. Albo założyć pampersa/ wkładkę/ aby czuł się komfortowo - może boi się że nie zdąży do WC ze swoją potrzebą więc woli chodzić częściej Inną przyczyną tego że tato załatwia się tak często( dotyczyć może to także częstego jedzenia) może być brak innych bodźców ( zajęć które by odwróciły jego uwagę)... chyba że potrzeba częstego jedzenia wynika z doświadczeń wojennych A może dostaje płatki owsiane lub inne kasze które pobudzają ruch jelit.
Bądź co bądź można podzielić jedzenie np. śniadanie na kilka porcji tak aby po trochu jadł, tak samo z obiadem.
A leki może też być to jakiś ich skutek uboczny ?
mam nadzieję że coś moja wypowiedź pomoże
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|